Een manier om in de hitte binnen door te werken is, om alle ramen gesloten te houden. Er komt dan tenminste niet ook nog hete lucht van buiten bij. Drastischer is het, om het raam zelf af te dekken, zodat zonlicht permanent wordt tegengehouden. Ook als de zon niet schijnt wordt het licht zo getemperd. Afdekken kan met verf. Dan hoef je de klus na een regenbui niet over te doen. Het kan ook, zoals in mijn vorige atelier, met kalk. Die regent er af, maar met een beetje geluk zit hij tot de herfst. Tegen de tijd dat je blij bent met zonlicht, is de ruit helemaal schoon gespoeld.
Het mooist is karnemelk.
Ik zag voor het eerst een karnemelkraam in het atelier van Marian Schutte. Zij was een door mij hoog geachte kunstenaar uit onze buurt, ruim een decennium geleden dood gegaan, met haar atelier in de Nieuwe Uilenburgerstraat. Toen ik daar op bezoek kwam en mijn bewondering uitte over het aangename licht, vertelde ze dat het raam aan de binnenkant met karnemelk was ingesmeerd. Het bleek een vooral door kunstenaars toegepast procedé om zonlicht uit het atelier te weren. Nieuwe informatie voor mij, maar sinds ik die hoorde, herkende ik het karnemelklicht alsnog in ooit bezochte ateliers.
Laatst gaf ik zelf de tip door. Mijn gehoor kon me amper geloven. Net zoals ik het zelf amper had kunnen geloven.
Tot ik een keer mijn eigen ramen van uitzicht wilde ontdoen en Marians tip in praktijk bracht. Karnemelk is goedkoop en overal te krijgen. Daarom maar meteen een paar pakken gekocht. Terug in het atelier bestreek ik de ramen met een beetje brede kwast. Het resultaat was verbluffend.
Opgedroogd vormt de karnemelk een zachte huid over het glas. Onmogelijk om doorheen te kijken en uitnodigend tactiel.De geur blijft een paar dagen hangen. Tegen de tijd dat de glazenwasser komt om de karnemelk weg te wassen, kan er prachtig op getekend worden; de open lijnen steken mooi af tegen de roomblanke ondergrond .
Spijtig dat het raam van mijn huidige atelier zo hoog zit.
Margaretha Louwers neemt, sinds jaren, deel aan de Open Ateliers Nieuwmarkt. Ze kreeg haar opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Exposities had ze o.m. in de Uilenburger Synagoge, Arti et Amicitiae, Openbare Bibliotheek Helmond, Muzelinck Oss, Museum De Wieger Deurne, en – in het kader van de Open Ateliers Nieuwmarkt – bij Flesseman, Captein & Co, de Boomspijker en Moes. Sinds april 2015 schrijft ze wekelijks voor deze site, onder de kop: Margaretha Louwers over… (Voor reacties: marg.louwers@planet.nl)