Er lag een overlijdensbericht in mijn brievenbus. Terwijl ik met de brief de trap opliep, probeerde ik te raden wie het was uit mijn familie. Ik wist niet dat er iemand ziek geworden was. Maar ik bleek het wel te hebben kunnen weten want het was Piet Clement die overleed.

Ik leerde hem kennen op papier.
Lang geleden kreeg ik via een kennis die bij Proost en Brandt werkte één van de Proost Prikkels in handen die door de papiergroothandel werden uitgegeven. Het was een fotoverslag van Piet Clements grafiekdrukkerij.
Ik begreep dat er kunstenaars waren die het afdrukken van hun prenten uit handen gaven aan iemand die daarin gespecialiseerd was: meester-drukker Piet Clement.

De zwart-wit foto´s lieten kunstenaars zien, die daar aan het werk waren, samen met Piet, een jonge man met donker haar en een markante kop. Er waren sfeervolle foto’s van de werkplaats, van de drukpers, er was ingezoomd op vellen papier, assistenten met vuile handen waren aan het werk, enfin, ik keek mijn ogen erop uit.
Lang heb ik die bijzondere uitgave met mij mee verhuisd, en misschien, als ik goed zoek, vind ik hem nog ergens in een doos. De foto’s spraken bepalend tot mijn verbeelding.

Jaren later bezocht ik de Rietveldacademie en studeerde af in Grafiek. Ik maakte etsen en litho’s. Kreeg zelf vuile handen. Na de academie werd ik vaste gebruiker op het Amsterdamse Grafisch Atelier waar kunstenaars die zich geen meester-drukker kunnen permitteren zelf hun prenten afdrukken. Ik voelde mij vertrouwd met de grafiekwereld en dat kwam door de foto’s van Piets drukwerkplaats. Zij hadden die wereld al inzichtelijk gemaakt toen ik hem nog niet kende.

Op zeker moment veranderde de werkplaats in Galerie Clement. Door Piet gedrukte grafische werken hingen voortaan overzichtelijk te koop. In zijn tentoonstellingsbeleid bleef de band met de grafische wereld bestaan: veel kunstenaars uit zijn stal maakten vroeger grafiek.

Ik ben er vaak geweest. Omdat het tentoongestelde werk door mij gezien wilde worden, omdat de exposerende kunstenaars tot mijn vriendenkring behoren, omdat grote namen er hun werk lieten zien.
Ook op de kunstbeurzen waar Galerie Clement aanwezig was, viel de passie en hartelijkheid op waarmee de galeriehouder en zijn vrouw de boel draaiende hielden, ook al werd dat moeilijker in deze tijden van crisis.

En nu is Piet dood.

Proost en Brandt zit allang niet meer in de Nieuwmarktbuurt – de drukwerkplaats niet meer aan de Prinsengracht. Ze werden definitief geschiedenis.
Net als Clement zelf sinds vorige week.

Bedankt Piet, voor wat jij liet zien. Bedankt voor zoveel moois.


Margaretha Louwers neemt, sinds jaren, deel aan de Open Ateliers Nieuwmarkt. Ze kreeg haar opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Exposities had ze o.m. in de Uilenburger Synagoge, Arti et Amicitiae, Openbare Bibliotheek Helmond, Muzelinck Oss, Museum De Wieger Deurne, en – in het kader van de Open Ateliers Nieuwmarkt – bij Flesseman, Captein & Co, de Boomspijker en Moes. Sinds april 2015 schrijft ze wekelijks voor deze site, onder de kop: Margaretha Louwers over… (Voor reacties: marg.louwers@planet.nl)